“Izgubljene u magli” – Vlada Arsić

“… I one su, kao i vi, mislile da se to dešava samo drugima”

Naslovna strana ove knjige, nekako mračna i sa jednom zagubljenom ženskom cipelom, uz naslov “Izgubljene u magli”, otkriva ili bar naznačava o čemu se radi u ovoj, istinitim izgubljene_u_magli-vlada_arsic_vdogađajima inspirisanoj knjizi. Roman obuhvata tri životne priče, pametnih,  impulsivinih, naivnih i pre svega nesrećnih devojaka, koje su postale ništa više do hodajući komadi mesa za kupoprodaju.

Vlada Arsić je informacije do kojih je dolazio tokom novinarskih istraživanja pretočio u interesantan i poučan roman. Sa moje tačke gledišta (40+ godina) načini na koje su nesrećne junakinje padale u šake bezobzirnim prodavcima i kupcima je malo naivan ali ni za trenutak ne treba zaboraviti starost tj. mladost naših junakinja.

Mladost je sama po sebi sklona preuveličavanju – uveličavaju se greške, (ne)mogućnost praštanja, osuda roditelja i društva, tvrdoglavost i strah za najbliže, ali se uveličava i ljubav, strast i požrtvovanost. Kako su posle bitke svi generali, tako bismo mogli reći da su nesrećne Zorica, Svetlana ili Helena mogle da urade ovo ili ono, ali još jednom podvlačim da su u strahu velike oči a u mladosti još veće i pomalo zamućene. Ono što bi neko mojih godina shvatio kao prevaru, neko sa 19 ili malo više ne shvata, ne vidi ili jednostavno nema dovoljno životnog iskustva da lako proceni rizik, da ne pominjemo da su negativni akteri u romanu, kao i u stvarnosti, promućurni, sjajni psiholozi, dobro organizovani i znaju da pronađu najslabiju kariku..

Sve u svemu – pročitajte ovu knjigu. A onda je dajte deci i prijateljima da je pročitaju. Lako se čita, zanimljiva je a podsetiće vas u kakvom vremenu živimo, da su loši ljudi svuda oko nas, da vrlo uspešno pronalaze načine lake zarade i da ih ne zanima kome će to da prouzrokuje patnju, bol ili preranu smrt kao beg iz jezivog poluživota.

Ako želite da upoznate autora ili da ga nešto pitate, možda i da kupite knjigu po povoljnijoj ceni, večeras je u organizaciji Narodne biblioteke “Sveti Sava” i Kancelarije za mlade opštine Aranđelovac promocija ovog romana u 20h u aranđelovačkom Domu omladine, u velikoj sali.

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.