“Deca Bestragije” Uroša Petrovića

Uroš Petrović je autor koga ne treba posebno predstavljati deci a ni svima onima koji imaju ikakav dodir sa decom. Za sve ostale, on je jedan od najpopularnijih pisaca romana i priča za decu, danas u Srbiji. Najpoznatiji je po zbirkama koje nose zajednički naziv “Zagonetne priče” a do sada je objavio pet zbirki. Priče su neobične, interesantne i teraju čitaoce na razmišljanje. Pored toga, napisao je i nekoliko romana – “Aven i jazopas u zemlji Vauka”, “Misterija Ginkove ulice”, “Mračne tajne Ginkove ulice”, “Peti leptir” i sada “Deca Bestragije”.

deca_bestragije-uros_petrovic_s Početak romana uvodi nas u neka pradavna vremena, negde u Srbiji, na Bukovoj planini (Bukulja, možda?) koja nisu tako bezbedna a ni sasvim srećna. Onda, vrlo neobičan preokret koji glavnog junaka potpuno zbunjije (a na trenutak i čitaoce) a zatim sledi bekstvo, hajka i na kraju Bestragija.

Roman ima elemente epske fantastike i stalne borbe dobra i zla. I to ne u samom sukobljavanju dobrih i loših, već i u dilemama onih koji su napravili grešku i želje da tu grešku isprave. Lako se čita, radnja je uzbudljiva i do samog kraja neizvesna. Uroš Petrović je još jednom pokazao koliko bogatu maštu ima.

Preporuka za čitanje, bez obzira na uzrast 🙂


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.