Aranđelovac

U srcu Šumadije

Aranđelovac se nalazi gotovo u središtu opštinske teritorije na 44°18′ severne geografske širine i 20°34′ istočne geografske dužine. Leži u severoistočnom podnožju šumovite Bukulje, visoke 696 m, na nadmorskoj visini od 250 m.
Aranđelovac se formirao kao izrazito izduženo drumsko naselje, duž magistralnog puta Valjevo-Topola-Kragujevac. U aranđelovačkom basenu, jedinom pored kolubarskog basena u Srbiji, postoje ekonomski značajne količine vatrostalnih glina, koje su osnova za proizvodnju šamota i keramike.
Duž severnih podnožja planina Venčac (658 m), Bukulje, Šutice, Orlovice i Vagana (473 m) najvažnija je bukovička rasedna linija, za čije postojanje je vezana pojava mineralnih voda na ovom području.

U Aranđelovcu je zima najduže godišnje doba i traje prosečno 108 dana. Srednje dnevne temperature vazduha su niže od 5°C, a prosečan broj dana sa snegom višim od 1 cm je 43,9 što omogućava veliki broj dana za rekreaciju na padinama Bukulje. Proleće traje 83 (5°-18°C), leto 95 (+18°C) i jesen 79 dana (18°-5°C).
Najčešći vetar duva iz severozapadnog (NW 305‰) i zapadnog (W 146 ‰) pravca. Srednja godišnja vrednost relativne vlažnosti vazduha je 74%. Najveća količina padavina se izluči u junu i julu a najmanja u januaru.

Aranđelovačko područje spada u VI gradobitni razred – najviši. Grad pada skoro svake godine i karakterističan je za letnje mesece; pada veličine lešnika i često je praćen nevremenom sa olujom i nanosi veće štete, naročito usevima i voću koje je prilično važno.

Najrasprostranjenije i privredno najvažnije voće su šljive, slede višnje, jabuke, kruške, breskve, trešnje, orasi, kajsije i dunje, dok jagoda ima na relativno malim površinama. Padine Venčaca, nadmorska visina i klima pogoduju gajenju vinskih sorti grožđa sa relativno visokim procentom šećera.

Šumsko zemljište zauzima 25,2% a livade i pašnjaci skoro 22% ukupne katastarske površine aranđelovačke opštine.

Kubršnica je najveća i najznačajnija pritoka Jasenice. Izvire na severoistočnim padinama Bukulje. Dužina toka iznosi 47 km sa prosečnim padom 10,6‰.

Comments

One response to “Aranđelovac”

  1. […] a i dimljene vešalice u sosu od kajmaka i pečuraka su vredne hvale) i to za novac kojim bi ovde u Aranđelovcu platili pola takve večere. Prespavali smo u novom hotelu “Oaza” (sajt još uvek u […]