Most špijuna

Bridge of Spies – novi Spilbergov film.

Filmovi rađeni po istinitim događajima uvek imaju neku posebnu težinu za mene. Još kada je režiser Steven Spilberg a glavni glumac Tom Henks, nema greške.

U filmu “Most špijuna” (Bridge of Spies) glavni Most špijunajunak je advokat iz Bruklina specijalizovan za osiguranje, Džejms B.  Donovan, koga je advokatska komora izabrala da brani Rudolfa Abela, optuženog da je sovjetski špijun. U principu je to tek ispunjavanje forme pravičnog suđenja. Sve se dešava početkom šezdesetih godina, u jeku hladnog rata.

Donovan, profesionalac u svom poslu, prihvata odbranu i zaista daje sve od sebe tokom suđenja. Već tu se vidi njegova profesionalnost i veština pregovora. Završetkom suđenja se ne završava njegova uloga – nedugo zatim je pozvan da uradi još nešto za svoju državu, ali samo ukoliko to sam odluči. Reću još samo da ga ta misija vodi u Istočni Berlin u vreme izgradnje ozloglašenog zida.

Film traje skoro dva i po sata i drži pažnju od prve do poslednje scene te ga od srca preporučujem svima onima koji vole filmove o suđenjima, kao i svima onima koji se bave pravom i politikom, tek da utvrde neke osnovne taktike pregovaranja.

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.