Oprema za trčanje – prvi sloj

Prvi sloj – majice, helanke….

Prvi sloj je možda i najvažniji sloj odeće kada trčite, jer je odmah do tela i daje osećaj (ne)udobnosti. Zagazili smo u jesen te je sve više hladnih dana koji  zahtevaju i više od jednog sloja kada trenirate – evo detaljnog objašnjenja.

Dakle, prvi sloj – majice i helanke. Ranije sam trčala u pamučnoj opremi ali sam vremenom naučila da je mnogo bolja i udobnija oprema od veštačkih vlakana, poliamida i/ili poliestera, koja su lagana, propuštaju vlagu, manje se kvase i ne postaju teška i lepljiva  kao pamučna.

Što se majica za trčanje tiče, imam ih 5 🙂 – tri sa kratkim i dve sa dugim rukavima.Dri fit base

Dve majice kratkih rukava su iz kolekcije Nike dri-fit, s tim da sam zelenu, stariju, (na njoj piše base layer, na ovoj drugoj ne piše ništa o slojevima, detalji su na fotografiji pored) kupila pre sto godina i to greškom 🙂 To su izgleda bili počeci ove dri fit tehnologije, pa je materijal sasvim drugačiji od ovog novog, ali je dobar, lagan i prozračan. Zelena majica je malo kraća nego što volim, pa je nosim kada preko nje imam još neki sloj dok je ljubičasta baš, baš po meri 😉

Dri fit LJ Treću majicu sam dobila na poklon od kume (u stvari je to majica za biciklizam) ali pošto je najtanja je od svih često je nosim po vrućinama. Veliki plus je džep na leđima gde mogu da stavim neku sitnicu. MC Kinley

Majice dugih rukava su bela nike dri fit (ista kao ova na slici levo, samo dugih rukava)  i plava McKinley (Intersport). Plava je malo tanja i prozračnija, više je za trčanje leti po hladnijim danima, jer je to, u stvari, majica za planinarenje i šetnju, kada se telo manje zagreva nego pri trčanju.

Uvek računajte da organizam tokom trčanja podiže temperaturu pa je subjektivni osećaj +11°C u odnosu na spoljašnju temperaturu – npr. ako je napolju 17, računam kao da je 28 i oblačim tanje majice kratkih rukava.

Helanke – imam dva para, za dva godišnja doba 😉 3/4 hummel i duge Gajić. Humel su jako slične ovima, tkanje je takvo da materijal lagano pritiska ali samim tim i pruža podršku – propuštaju toplotu (kad je hladno, kada se već istežem, lepo vidim kako izlazi para iz njih), i jako su udobne. Duge, Gajić, su ok, ali ni blizu tako dobre kao Hummel.

Toliko o prvom sloju. Još drugi i možemo na stazu 😉

 

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.