Stari i novi sajtovi

Koliko je teško uraditi redirekciju sa starog sajta na novi?

Ne znam šta je sa ovim aranđelovčanima, ali sve češće nailazim na situaciju da “stari” sajtovi ne rade (iako njih pretraživači vide) a da novi postoje ali ih pretraživači ne vide i do njih dolazite tek ako negde vidite novu adresu. Ispada da sam glavno zakeralo koje stoji sa strane i lovi greške ali stvarno je to tako. Primeri:

  1.  Sajt Skupštine Opštine Aranđelovac: nekad www.so-arandjelovac.com (čini mi se, ne mogu da nađem a ni da se setim) sad je preuzet i reklamira hotele i ostalo (nekad bila sudbina mog sajta). Zvanična prezentacija SO Aranđelovac je www.arandjelovac.rs ali kada pretražujete preko Googla po “Arandjelovac” nećete videti ovu adresu na prvoj strani a ni na drugoj. Dalje me mrzelo da vrtim.
  2. Sajt Turističke organizacije Aranđelovca – E, ovo je priča za sebe. Od kad radim u Biblioteci i imam dodir sa TO Ar znam da je postojalo najmanje 4 sajta (čini mi se da je neko vreme i sajt www.bukovickabanja.co.rs bio aktuelan ali nisam sigurna, jer je to sada adresa Specijalne bolnice.). Pa da krenemo:

3.  Sajt Smotre umetnosti “Mermer i zvuci” – direktan povod za ovaj post (mada već dugo planiram da ga napišem) bila je činjenica da je sajt Smotre www.mermerizvuci.com hakovan, kako sam već u prethodnom postu i rekla.

Ono što me je podstaklo da sve ovo napišem je da je aktivan sajt www.mermerizvuci.rs i da sam to videla na pozivnici koju sam dobila još pre neki dan (za otvaranje Smotre) ali tada uopšte nisam obratila pažnju koji je domen u pitanju, misleći da je “stari”.  Naravno, pretraživanjem interneta sa “mermer i zvuci” kao i “smotra umetnosti mermer i zvuci” dobija se sajt sa .com nastavkom.  Pretpostavljam da neko drugo pretraživanje može da da sajt sa .rs domenom, ali ovo su osnovni pojmovi koji treba da daju rezultat. Poučena dopisivanjem sa Smotrom na FB, u kojem su mi fino objasnili sa kojim pojmovima treba da uradim pretraživanje da bih dobila željeni rezultat (kad bi baba znala kad će da padne, ona bi sela…) tek da napomenem da treba da se postavimo kao prosečni korisnici interneta koji pretražuju po očiglednim pojmovima – ako u Google ukucate “bebika” dobije se ovo 😀 na prvom mestu 😉


Posted

in

by

Comments

One response to “Stari i novi sajtovi”

  1. Dejan Vesić Avatar

    Profesionalno i pravilno održavanje online prezentacije / web sajta nije trivijalna zadatak niti ga treba prepuštati “malom s ćoška”.

    Posao se ne završava prezentacijom, već aktivnim održavanjem sajta (postavljanjem vesti) kao i brigom da sajt bude uvek vidljiv, da se lako nalazi na Google pretraživaču i da, ako dođe do promene adrese, stara adresa radi redirekciju BAREM godinu dana na novu adresu.

    Naravno, većina naših institucija nema ama baš pojma o ovome, ljudi / firme koje se bave ovim su priučene ili to rade zato što drugog posla nema i rezultat je uglavnom onakav kakav si ti gore opisala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.