Trio Balkanske žice

U subotu 9. jula 2011. godine, u okviru programa Smotre umetnosti “Mermer i zvuci”  nastupio je Trio Balkanske žice. Za one koji ih ne znaju pod zvaničnim imenom to je porodica Starčević. Trio gitara čine Zoran (otac),  Željko (stariji sin) i Nikola (mlađi sin). Željko i Nikola su profesori klasične gitare, Zoran nije ali mu to ni malo ne smeta da bude pokretačka snaga ovog porodičnog ansambla.

Mnogo volim da slušam zvuke gitare.  Starčeviće slušam već nekoliko godina i mnogo mi se sviđa to što čujem. Kombinacija etno muzike zemalja Balkana, džeza i klasične gitare je neobična, pitka, ne opterećuje a ipak pleni i ostaje u ušima. Koncert je bio odličan, svi trojica su virtuozi na gitari a i njihov kompozitorski talenat je neosporan. Pored originalnih kompozicija, sviraju i obrade nekih poznatih melodija, npr. Svilen konac i Sirtaki zajedno i ono što mi se posebno dopalo, Nikolina obrada dela opere “Krcko Oraščić” P. I. Čajkovskog, pod nazivom Krckovo novo odelo.

Drago mi je da sam bila u prilici da ih čujem uživo. Za one koji to nisu, evo dela njihove muzike na webu:  youtube.com/balkanstrings

Dve-tri fotografije, ne baš sjajnog kvaliteta ali tek da vidite delić.

 

P. S. Namerno nisam stavila link ka sajtu Smotre jer je hakovan još pre neki dan…


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.