Čajni klub profesora Nikolića

Bojan Medić, Laguna

 

cajni_klub_profesora_nikolica_v

Neobična naslovna strana, naslov i onih nekoliko reči na samom dnu naslovnice “Samo Srbi i Hobiti čuvaju stari kalendar, koje su još sličnosti?” privukli su mi pažnju čim sam prvi put videla knjigu. I knjiga mi se baš, baš dopala.

Čajni klub profesofa Nikolića je priča o dečaku Dušanu koji u osmom razredu osnovne škole napiše pismeni zadatak iz srpskog jezika na temu “Moja omiljena knjiga” i tako pokrene lavinu događaja koji su eskalirali pobunom u školi. Treba pomenuti da se sve dešava osamdesetih godina prošlog veka, kada đački štrajkovi i protesti nisu bili nešto uobičajeno. Profesor Nikolić je profesor engleskog jezika koji radi u biblioteci i Dušana upućuje u tajne stvaranja Tolkinove mitologije.

Autor na neobičan način povezuje stvaranje romana “Gospodar Prstenova” J. R. R. Tolkina sa mitovima iz srpske mitologije kao i sa istorijom ratova srpskog naroda. Vrlo interesantno štivo – ne nameće se kao činjenica ali ne možete da se ne zapitate: Da li je možda stvarno tako bilo?.

Svakako preporučujem. Naročito onima koji su vole Tolkinovu magiju 😉

 

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.