“Osvetnici” – film koji uvek odgledam

Po romanu L. Karkatere.

Imam ja tako jedan čudan običaj (zlobnici će pitati: “Zar samo jedan”? 🙂 ) – filmovi koje sam gledala mogu uvek da mi zarobe pažnju i vreme, mnogo pre nego oni koje nisam, naročito u sitne sate. Još ako se ne sećam kraja, eto mene budne, obično i u dilemi: šta ono beše?

sleepersElem, film “Osvetnici” kako je naslov preveden kod nas tj. “Spavači” (Sleepers) je jedan iz te grupe, s tim da se njega sećam skoro do detalja. Ali ga uvek odgledam. Tako je bilo i pre nekoliko dana. Nije to film da se gleda svakoga dana, čak ni svake nedelje, nije ni malo lagan, na trenutke je mučan, ali je po tvrdnjama autora knjige po kojoj je snimljen, Lorenca Karkatere, istinit i samim tim još upečatljiviji. Knjiga je u Kongresnoj biblioteci klasifikovana kao “non fiction” tj. istinita.

Glumačka ekipa odlična: De Niro, Dastin Hofman, Bred Pit, Kevin Bejkon…. Za one koji ga nisu gledali – priča o četiri dečaka koji tokom šezdesetih godina dvadesetog veka odrastaju u siromašnom, pa i zloglasnom delu Njujorka – Paklenoj kuhinji i koji se zabavljaju najbolje što mogu. Kada jedna njihova podvala krene naopako, osuđeni su na 6 do 12 meseci u popravnom domu, što će im izmeniti živote zauvek, na gore. Više nikada neće biti ono što su bili, niti će postati ono što su mogli da postanu, zdravi i srećni mladi ljudi.

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.