Kula od karata

Milenijum, finale 🙂

Završni deo trilogije Milenijum često možete videti i pod nazivom “Devojka koja je dirnula u osinje gnezdo”. Iako je glavni akter ove priče Lizbet Salander, dakle devojka 😉 nije mi jasno zašto moraju svi naslovi da budu “prepevani” da bi u sebi sadržali imenicu “devojka”. Valjda tako  deluje intrigantnije. Meni se baš sviđa “Kula od karata”.

Elem, posle masakra na kraju drugog dela, priča se nastavlja u bolnici gde su u isto vreme dovezeni Lizbet i njen najveći neprijatelj Aleksandar Zalačenko, bivši sovjetski špijun. Lizbet se oporavlja dugo i mukotrpno a u isto vreme je optužena za pokušaj ubistva A. Zalačenka.  Naravno, Mikael Blumkvist sprema novo izdanje Milenijuma, potpuno posvećeno Lizbetinom životu i u pokušaju da pomogne Lizbet nagovara svoju sestru Eriku, advokata, da brani Lizbet.

I kako i priliči završnom delu, popunjavaju se praznine iz Lizbetinog života, saznajemo zašto je ona tretirana kako je tretirana, još od ranog detinjstva, da i u Švedskoj postoje teorije zavere i udruženja duboko infiltrirana u vladine agencije kao i da pravda pobeđuje na kraju 🙂

Sve u svemu, izgleda mi da su delovi filma poređani po “jačini”. Najbolji mi je prvi deo, treći najlošiji. U stvari, ne najlošiji ali nekako najočekivaniji. Svakako su sva tri dobra i treba ih odgledati.

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.