Film “Život drugih”

Originalni naslov – Das Leben der Anderen

Pre nekoliko dana sam, krajičkom oka, videla najavu za ovaj film na TV Avala. Uopšte nisam čula ništa, niti sam pročitala naslov, jedino sam videla vreme u koje će biti prikazan. Pošto već imam pozitivnih iskustava sa filmovima na ovoj televiziji, pomislila sam da to nije loš način da se provede veče.

Malo sam zakasnila na početak filma ali mi to nije smetalo da se uključim. Onda me je iznenadio nemački jezik. To je još jedna od stvari koja mi je promakla u najavi. Retko gledam filmove sa neengleskih govornih područja a i kada ih gledam strašno mi nedostaje da razumem tačno ono što glumci govore, da ne moram da se oslanjam na prevod.

U svakom slučaju, film “Život drugih” (Das Leben der Anderen) je odličan. Sve se dešava u Istočnom Berlinu, početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada svi žive pod presijom režima i stalnim strahom od tajne policije. Jednog od retkih pisaca koji nije “podrivao” državu svojim radom, Georga Drajmana, ipak počinje da uhodi Štazi. On živi sa  glumicom Kristom Marijom Ziland, koja je zapala za oko jednom od ministara iz vlade Istočne Nemačke. To pojačava prismotru ne bi li pronašli nešto što bi bio razlog da pošalju Štazi u akciju.

Ulrich Mühe je odlično odigrao kapetana Gerda Vislera koji rukovodi akcijom praćenja i redovno podnosi izveštaje o svemu što se u Drajmanovom stanu dešava.  I koji, malo po malo, biva opčinjen njihovim životom i umetnošću.

Koga zanima, evo ga trailer pa neka proceni da li da gleda film ili ne. Ja toplo preporučujem gledanje 🙂

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

2 thoughts on “Film “Život drugih””

  1. Film je odlican a predivni Ulrich Mühe je na zalost preminuo ubrzo nakon premijere i nominacije za Oskara za strani film. Ako nisi gledala preporucujem Amen koji je tek posebno tezak ali odlican film …

  2. Imao sam priliku da odgledam film prosle godine i svima bih ga toplo preporucio. Inace praktikujem da gledam filmove koji nisu na engleskom, jer su nazalost Amerikaci snimili poslednji dobar film verovatno malo pre no sto su nam uveli sankcije. Evropska kinematografija je fenomenalna da bi smo gubili vreme na americke flmove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.