Znate li matematiku za drugi razred osnovne škole?

Ja, izgleda, ne znam … 🙁

Na sinoćnjem treningu Jana je povredila skočni zglob pa danas nije išla u školu. Po ustaljenoj proceduri odgovornog đaka drugaka, pozvala je drugaricu da čuje šta su radili u školi i šta su imali za domaći. Vrlo zadovoljna, sama je, bez ikakvih problema (kao i inače, voli matematiku i redovno je sa zadovoljstvom radi) uradila sve ono što su drugari danas radili u školi i dobar deo domaćeg. A onda, zadatak koji ne može da reši, pa je sa Čedom nešto kombinovala, on se borio koliko je mogao i odustao. Na scenu sam stupila ja i … ništa 🙁

Nismo uspele da rešimo 5. i 6. zadatak na 78. strani (ceo peti i deo šestog gde treba da se nađe put od 15 cm). Tražile smo i pomoć sa strane i ništa … Da se zna, udžbenik “Matematika, igra brojeva i oblika 2”, I deo, izdavačke kuće Klett, napisala je Sanja Maksimović. Živo me zanima, pored toga da li ona zna da reši zadatak, da li je zadatke testirala na nekom prosečnom detetu u prosečnoj osnovnoj školi? I u kom je vremenu to pretpostavljeno testirano dete rešilo ovaj zadatak? Ako jeste a ne verujem.

I zato vas sve pitam, znate li matematiku za II razred osnovne škole? Ja, izgleda, ne znam.  A čak i da sam uspela da rešim zadatak, zar nije poenta da dete od 8 godina to može da uradi samo? Evo i zadataka da i vi pokušate. (U šestom zadatku linije u boji su naša rešenja za put od 10 i 20 cm – naravno klik za veću sliku)

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

24 thoughts on “Znate li matematiku za drugi razred osnovne škole?”

 1. Meni se cini da je ovde greska u zadatku, kako mogu da budu tri linije duzina 10, 15 i 20, kad je maksimalna moguca duzina samo 10 cm jer ima 10 kvadratica.

 2. Ako je izlomljena linija u pitanju onda valjda može da bude izlomljena na više mesta (cik-cak) 🙂
  Ako sam dobro shvatila.

 3. Pitanje je kakva je definicija “izlomljene linije”, ali mislim da uslovi zadatka ne sprečavaju “samopresecanje linije”, npr. ovako:

  http://imgur.com/euOff

  Možda je poenta zadatka podsticanje kreativnog razmišljanja…

 4. Branimire, mislim da ne može onako kako je prikazano na slici … A teško da tu ima kreativnog razmišljanja kada je nešto pogrešno postavljeno…

 5. Zašto misliš da ne može? Linija je “izlomljena”, dužine je 14 cm i spaja tačku A i tačku B, to je sve što se traži u zadatku.

 6. Mislim da ne može jer se računa svaka pređena kockica, a po tvojoj slici ukupan pređeni put od A do B je: 3 dole + 3 desno + 3 gore + 3 levo + 5 desno = 17.

 7. Ne znam da li je to preporučeno rešenje (jer postoji paralelno i priručnik za učitelje) ali jedino rešenje koje je učiteljica ponudila je pravougaonik, od A dva dole, 5 desno, dva gore (tu je već B) i pet levo (opet do A)!!! Ima 14 ali spaja A sa A preko B … I učiteljica kađe da to nije to.
  Sve u svemu, možda je konkurencija među izdavačima dovela do nečega što ja ne znam ali sigurno nije dovela do nekog poboljšanja što se tiče učenja dece.

 8. Evo (korektnog) finalnog odgovora od Klett izdavačke kuće:

  Postovani gospodine Vesicu,

  u ime izdavacke kuce KLETT, zahvaljujem Vam na poslatoj primedbi.
  Zadatke cemo doraditi tako da mogu da se rese. To je zaista i pre svega
  moj propust. To se retko desava, ali se ipak desava.

  Jos jednom hvala na upozorenju i srdacan pozdrav.

  Prof. dr Branislav Popovic
  PMF Kragujevac
  urednik i recenzent za matematiku
  u izdavackoj kuci KLETT

 9. Za lonac sa poklopcem placeno je 70 din. Lonac je skuplji od poklopca 6 puta. Koliko kosta lonac,a koliko poklopac?

 10. Ukoliko je pitanje za drugi razred, ne znam kako će oni to da izračunaju s obzirom na to da nisu učili množenje … naravno, za nas velike je sasvim jasno da je lonac 60 a poklopac 10 dinara.

 11. Moj sin je 2.razred, i dva dana smo resavali zadatak 5. za koji je uciteljica rekla da ima resenje…u stvari ni ona ga nije pogledala…

 12. Ne da nisu ispravili gresku evo posle dve godine nego su samo taj isti zadatak postavili na 52.stranu 4.zadatak.Zalosno ali moram reci,koji retardi rade ove prirucnike dobra su nam jos deca!!!

 13. Postovani gospodine Vesicu mozete pozdraviti prof.Popovica ako se budete ponovo culi i objasnite mu da nije sve u zivotu u novcu a pogotovo ova gomila izdavaca kojima ja ne bih smeo da dam ni uredjivanje lista Tik-Tak jer bi i to za njih bio preveliki zalogaj. Kakav javasluk vlada, evo imate sasvim lep primer!!!

 14. Poštovana,
  Tek sada sam, sasvim slučajno, naletela na Vašu stranu.

  Žao mi je što me kolega iz izdavačke kuće nije kontaktirao povodom ovoga.

  Zadatak nema grešku.

  Izlomljeneli nije mogu biti otvorene i zatvorene – deca to uče u još u prvom razredu.
  Imate u udžbeniku primere izlomljenih zatvorenih i izlomljenih otvorenih linija.
  Trebalo bi dete da ih ima i u svesci za matemnatiku, ukoliko učitelj radi sa njima na času, a ne prepušta roditeljima da njegov posao odrađuju kod kuće.

  Pošto u zadatku ne postoji izričit zahtev da nacrtana linija mora biti otvorena ili zatvorena – onda u obir dolaze i jedne i druge.

  Rešenje zadatka je u stvari pravougaonik čije su ivice dužine 2 i 5 centimetara.

  Nije vaša greška što se toga niste setili – ovakvi zadaci su namenjeni ČASOVIMA OBRADE, i njih učitelj treba da radi na času sa decom, podstičući ih da kreativno i konstruktivno misle.

  Ovaj zadatak ima sledeću funkciju:
  – da navede decu da uočavaju da je dužina izlomljene linije jednaka zbiru njenih delova (to im stvara osnovu za kasnije bolje razumevanje pojma obima)
  – da navede decu da prilikom rešavanja zadatka uzmu u obzir sve što znaju o određenom pojmu (recimo: ovde je trebalo uzeti u obzir da izlomljene linije mogu biti i zatvorene)
  – da omogući deci učenje kroz igru.

  Žao mi je što je, umesto zadovoljstva igre i otkrivanja, ovaj zadatak Vama i Vašem detetu zadao glavobolju i izazvao nezadovoljstvo.

  Imam 18 godina radnog staža u učioici, i nikada ovakve zadatke nisam ostavljala za domaći zadatak.

  Pitali ste za koje vreme dete može da rešiovakav zadatak?
  Prema mom iskustvu – ukoliko učitelj sa decom, pre rešavanja zadatka ponovi sve što se zna o izlomljenim linijama (“Hajde da se setimo kakve sve mogu biti”) – deca zadatak rešavaju relativno brzo.

  S poštovanjem,
  Sanja Maksimović

 15. Poštovana Sanja, hvala na odgovoru, u svakom slučaju. Ja sam sad malo daleko od teme, ali očigledno da je osnovna zabuna bila što smo pokušavali da nacrtamo otvorenu izlomljenu liniju 🙂 Pozdrav!

 16. Hvala za objasnjenje! Upravo resavamo taj zadatak za domaci (preko vikenda). Sva sreća što mama svraća na ovaj sajt, pa nađe rešenje! 🙂 Nisu nam pale na pamet zatvorene izlomljene linije.

 17. Poštovana koleginice Sanja Maksimović,
  Lepo je od Vas što ste pojasnili zadatke roditeljima, ali niste morali krivicu za zabunu svaliti odmah na svoje kolege. Vaš udžbenik se u velikoj meri koristi baš zahvaljujući njima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.