Doni Brasko, film

Doni Brasko je pseudonim agenta FBI Džoa Pistonea (Joseph D. Pistone) koji je šest godina Doni Braskobio na tajnom zadatku – morao je da se ubaci u jednu od mafijaških porodica u Njujorku, sedamdesetih godina prošlog veka. Posle brižljivo izgrađenog lažnog identiteta, preko jednog od članova porodice,  Leftija Ruđera (Lefty Ruggiero) ulazi u taj mračni svet.

Dvadesetak godina kasnije, 1997, snimljen je i istoimeni film (Donnie Brasco) u kom glavne uloge igraju odlični Džoni Dep (Pistone) i Al Paćino (Lefti). Celokupna glumačka ekipa je dobra, scenografija vrlo realna i ima mnogo sitnih detalja na koje je, verujem, ukazao sam Pistone koji je  sarađivao sa ekipom filma.

Posle više nego uspešnog završetka zadatka, zbog koga se smatra jednim od najboljih agenata FBI svih vremena, a koji je rezultirao mnogobrojnim hapšenjima i osudama kao i slabljenju mafije, Pistone ulazi još dublje u ilegalu jer je mafija raspisala nagradu od 500.000$ za njegovu glavu. O ovom periodu svog života i o tome kako je bilo biti na korak od unapređenja u mafijaškoj porodici, Pistone je napisao dve knjige (po jednoj od njih je snimljen ovaj film) i često je bio pozivan kao stručni saradnik na različitim suđenjima.

Sve u svemu, iako mator 😉 film je vrlo dobar a sve događaje i utiske o njemu umnogome pojačava činjenica da se sve zaista i dešavalo.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.