Magistar, master, doktor?!?

Skraćenice i pravilno pisanje

Često mi se dešava da u navali novih pojmova ne znam kako šta (tačno) da napišem. Najčešće kada su u pitanju skraćenice stručnih, akademskih ili naučnih zvanja, po Bolonjskom sistemu.

I evo, da ne lutate, najbolje da pogledate ovde i nađete šta vam treba 😉

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

5 thoughts on “Magistar, master, doktor?!?”

  1. Hvala draga što si mi potvrdila da sam, što bi rekao Radovan III, džabe krečila – magistar tehničkih nauka više ne postoji (tj. Bolonja ga ne prepoznaje), iako mene neki na fakultetu pokušavaju da ubede da nisam u pravu.

  2. Ne daj se obeshrabriti, bez obzira na titulu, niko nikad ne može da promeni ono što znaš 😉 A da je svejedno – nije… Mada, postoji razlika između “magistar struke” (mag) i “magistar nauke” (mr) – po Bolonji to su akademske i strukovne studije, da se razlikuje šta je ko završio…

  3. Sve je iskomplikovano samo da se prikrije lošiji kvalitet koji u nazad 20 godina ide naglavačke nizbrdo.Masa skraćenica se svugde nalazi pa i u medicini više nema diagnoze nego tri ili četiri početna slova, a svako slaže po svom ukusu, pa čik se snadji.Uskoro ćemo govoriti u slogovima, sa simultanim prevodiocima ,jer je brže i lakše, sve zarad napretka elektronske komunikacije, samo ne znam u kom pravcu…

  4. Najzad skoro videh ko je “bebika”. A bila sam uverena da je neko van ovog grada.Pouzdano i baš taman kako treba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.