Tresla se gora

Uhapšen predsednik opštine, još hapšenja u najavi a ko će to sve da plati?

Naše narodne poslovice su veliko blago koje imamo, ali ga se uglavnom setimo retko. Meni se po glavi, od juče ujutru, nešto stalno vrzma baš ova – Tresla se gora, rodio se miš. Razlog je hapšenje predsednika opštine Aranđelovac, Radosava Švabića, hirurga specijaliste koji je na ovoj funkciji od 2004. godine. Vest je, od deset ujutru kada sam je prvi put čula na B92, do poslednjih vesti koje sam čula (onih najvažnijih oko 7, pola 8 ) bila udarna. Po gradu ste mogli videti neke TV ekipe (naravno, ne i aranđelovačke) koje anketiraju građane po ulici i tako, svuda neko dešavanje.

Uz pitanje koje me se već nekoliko godina iznova i iznova nervira, Dokle da se o našem gradu čuje samo po lošim stvarima? sve vreme sam se pitala ovo: Obzirom da je ovo tek hapšenje tj. početak ispitivanja, da će do suđenja i rezultata suđenja proteći mnogo vode u onom jadnom potoku zvanom Kubršnica, da li će biti opravdani moji strahovi da će rezultati biti kao što poslovica kaže? A i da budu veći, da dođe do neke značajne osude, da li će se ikada pronevereni novac vratiti ovoj napaćenoj opštini, koliko će mahinacija još biti pronađeno i do kada ćemo mi, građani koji sa ovakvim stvarima nemaju ama baš nikakve veze, isplaćivati greške ljudi zbog kojih je politika većini onih koje poznajem ogavna?

I da, još samo jedno, gde li je to dno u koje treba da udarimo da bi smo konačno krenuli ka površini?

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

2 thoughts on “Tresla se gora”

 1. Rekao bih, kada većina shvati da ovako više ne ide – kada svaki komšija na ćošku shvati da ovako ne treba, i da se može živeti bolje i da to zavisi od nas, nikog drugog.

  Kada će se to desiti, da li od oktobra 2000-te treba da prođe 10 ili više godina (kao pod Slobom) ili će uporne i one koji se još nadaju ove bele Šengenske liste konačno odlučiti da se maknu odavLe i da sve nas posmatraju iz prikrajka – ne znam.

  Iako mi se ne sviđa sve to u mom rodnom gradu, nemoj misliti da je u većim barama (= Beograd) bolje. Samo je veća bara, pa trpi mnogo, mnogo više krokodila.

 2. Bravo Dejane,
  Beograd je velika bara, samo – krokodili se ne vide od guste žabokrečine! Gde je najveća građevinska mafija? U opštini Vračar, gde su na vlasti od 1990. godine Demokrate!?
  Ali, kada treba skandal i bombasta vest Aranđelovac je najbliži. TV ekipe stignu za nepun čas da zabeleže “strašne” vesti, kao da se to ne dešava i u drugim gradovima.
  U našem gradu nije dobro, to mi najbolje znamo i osećamo na svojoj koži, a ko zna dokle ćemo ispaštati tuđe greškee?!

  Ali, postoji još nešto. Poslednjih večeri udarne vesti na svim TV: Ubila majka sekirom sina na spavanju; Ugušili se brat i sestra u požaru; Umrla beba zbog nesavesnih lekara; U tuči dve grupe, mladić podlegao povredama itd. Posle takvih vesti čovek, valjda, trebalo bi da je zahvalan Bogu (nekom ili nečem drugom u šta veruje)što je živ, zdrav i ima 20 dinara za veknu “Vodeničara”.
  Da li naša država misli da smo svi glupi i retardirani? Dokle ovako?
  Da li će 40% sopstvenih prihoda javnih ustanova spasiti državu od finansijskog kraha, dok se poslanici bore za povećanje plate? Da ne proširujem temu, da mi ne pozli.

  Draga Bebika,
  Mi smo na dnu, da nema dalje. Predstoji nam samo da odskočimo i produžimo pravim putem, kako smo živeli i radili do sada. Samo tako ćemo se izboriti protiv svih zala koje su nas zadesile. Svakome želim zdravlje i sreću, a ko je kriv – tu su organi koji će to utvrditi i neka svako odgovara za ono što je uradio. Glavu gore i napred u nove pobede!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.