Apr 072013
 

Svaki put kada odemo na neko makar i kratko putovanje po našoj zemlji konstatujemo isto – ima toliko mesta koje vredi posetiti. Pa i po ovako sumornom danu kakav je bio današnji.

Vreme je ograničavajući faktor, pa je za jednodnevni izlet valjalo odabrati neki cilj koji nije daleko i gde do sada nismo bili. Pater familias je imao vrlo konstruktivan predlog koji sam odmah prihvatila (deca najčešće ne učestvuju u odabiru destinacije, uvek se trudimo da ih iznenadimo 😉 ) Dakle, rimski grad i vojni logor iz prvog veka n.e.

Viminacium se nalazi u neposrednoj blizini TE Kostolac, u blizini ušća Mlave u Dunav. Putovali smo oko sat i po i moram da dodam da su putevi katastrofalni. Veliki minus je i to što je usled nespremnosti države lokalitet godinama uništavan ili ako ću da budem blaža, nije dobro zaštićen. Kao i u svemu kod nas, nema dovoljno novca da se obave sva potrebna iskopavanja i da se ceo lokalitet zaštiti i pretvori u evropsku turističku atrakciju.

Ipak, lepo je videti sve ono što je otkriveno i zaštićeno.  Viminacium se prostirao na oko 450ha i u njemu je živelo oko 30.000 ljudi što je paralela sa današnjim gradovima od dva miliona stanovnika. Obišli smo sve što je za sada otvoreno za posetioce (mauzolej, kule stražare i terme) i nadam se da će u dogledno vreme biti realizovani svi projekti koji mogu dati pravi sjaj ovom mestu.

Sledeće mesto – tvrđava Ram. Tvrđava je impozantna, čak i sa kopna. Po fotografijama koje sam videla na internetu vidim da je sa Dunava prelepa, naročito kada se uzme u obzir da je među najstarijima na ovom prostoru. Na prvi pogled izgleda da o njoj niko ne vodi računa, jer nema nikakvih obaveštenja ili putokaza ka tvrđavi, da ne pominjem nekakve table sa istorijatom, ako je mnogo tražiti vizitorski centar. Još jedan minus za državu.

Kraj izleta bilo je Srebrno jezero. Tmurni, hladni dan nije nam dozvolio neku veliku pešačku turu ali smo videli dovoljno da nam bude jasno koliko lepo je kada je toplo i puno turista. Svakako fino mesto za beg iz grada. Restoran Sidro, gde smo se okrepili i odmorili 😉 u nekoliko reči: prijatno, toplo, free wifi, malo sporiji konobari ali dobra hrana i odličan espreso 🙂

Sve u svemu, jedan lep dan. A sličice na flickru 😉

www.flickr.com

Bebika's Viminacijum & Ram photoset Bebika’s Viminacijum & Ram photoset

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.