Jun 172015
 

U nedelju nismo preterano žurili da krenemo u obilazak, jer nismo išli zajedno a oboje smo imali dovoljno vremena za planirano. Moj suprug je išao da gleda finale Rolan Garosa, a ja u šetnju gradom, s tim da smo negde do podne mogli da budemo zajedno, ali ne preterano daleko od Monmartra jer su oni odatle kretali na meč.

Pre podne smo iskoristili da doručkujemo i popijemo kafu u čuvenoj pekari Paul – kroasani standardno dobri, štapići sa kačkavaljem takođe, makaruns (macaroons – ne znam kako se prevodi ime ovih kolača) fenomenalni. Puni energije lagano smo se popeli do Monmartra i ušli u katedralu Svetog Srca (ipak mi je lepša spolja). Zatim smo otišli do Muzeja Monmartra gde smo obišli dvorište i baštu sa pogledom na jedan od najstarijih vinograda Monmartra. Lep pogled ali nije jedno od mnogih Pariških “must see” mesta.

Luxemburg parkPosle toga smo krenuli svako svojim putem – moje prvo odredište bio je park Luxemburg, koji je nastao 1612. godine, kada je Meri di Mediči, udovica Henrija IV, kupila hotel Luxemburg i izgradila palatu da je podseća na palatu Piti iz njene rodne Firence. Vrtovi (ili park) su nastali kao deo ovog kompleksa, a deo izgradnje i planiranja pripao je i Žaku Bojsou koji je kreirao i vrtove palate Versaj. Ovde se nalazi i čuvena fontana Mediči, koja je centralni deo kompleksa. Utisak je malo pokvario jak vetar koji je podizao oblake prašine sa pošljunčanih staza.

Deo iz rizniceSledeće odredište – Notr Dam (Notre Dame), katedrala koja meni budi sećanje na Diznijev crtani film “Zvonar Bogorodičine crkve“. Znam da je Igo napisao istoimeni roman (po kome je crtani i snimljen), i to baš da bi podstakao svoje savremenike da pomognu restauraciju katedrale oštećene tokom Francuske revolucije, ali je moja prva asocijacija crtać 😉 Katedrala je moćna, prelepa i pomalo preteća. Nisam mogla da prestanem da gledam sve one bogate ukrase po njoj. Sama činjenica da je svaki ukras rukom isklesan još više je povećala moju fascinaciju. Red za ulaz je bio dug, tako da kasnije nisam mogla da čekam u još dužem redu da bih se popela na vrh. Dovoljno mi je bilo sve ono što sam videla spolja, unutra a naročito u riznici. Katedrala je zaista fenomenalna.

Jedna od građevina od koje sam mnogo očekivala ali mi nije ispunila očekivanja je “La Chapelle” ili “Sveta kapela”. Vitraži su zaista prelepi i oduševljavaju svojom visinom i lepotom, ali mi je lepše izgledala na fotografijama nego uživo. Arhitektura same kapele je zadivljujuća, ali sam (zavedena fotografijama) nekako očekivala da na mene ostavi jači utisak. Ne mogu da kažem da nije lepa ali… Možda i ja nisam bila toliko raspoložena (čekala sam dugo u redu na suncu i nije bilo prijatno),  možda je Notr Dam pobrao svo moje oduševljenje, ko zna. U svakom slučaju i to se dešava.

Dan sam završila na Monmartru, a gde drugo 😉

 

Created with flickr badge.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.