Jun 182015
 

Četvrti dan u Parizu smo rezervisali za posetu Luvru, jednom od najpoznatijih muzeja na Spremna za obilazaksvetu. Znajući da su velike gužve, krenuli smo u obilazak ranije nego prethodnih dana i taj naš trud je nagrađen: red uopšte nije bio dug i posle dvadesetak minuta smo bili ispod piramide – tu su nas čekali mnogobrojni info pultovi, pultovi za iznajmljivanje audio-vodiča, pokretne stepenice i putokazi.

Odmah moram da kažem da ni više poseta ovom velelepnom zdanju nije dovoljno da se približno pojmi umetničko bogatstvo pohranjeno među tim zidovima. Zvanični podaci kažu da je izloženo oko 35.000 predmeta, što je nekih 8% zbirke… Ali, vredi pokušati 😉

Luvr je sam po sebi fenomenalna građevina – svoj život je počeo kao tvrđava za odbranu obala Sene ali se vremenom, sa veličinom i moći Pariza i Francuske i Luvr širio i dobijao današnji oblik. Zato smo prvo obišli najniži sprat, gde smo prošetali pored ostataka te tvrđave iz 1190. – sačuvani su ogromni stubovi i delovi zidova. Na istom nivou su i Egipatska zbirka, bar jedan njen deo, koji smo zatim obišli. Onda smo krenuli dalje, u potragu za skulpturama, slikama, ukrasima, vazama i sličnim umetničkim delima koja će nas zadiviti i preplaviti lepotom.

U obilasku smo proveli nekoliko sati. I nije bilo dovoljno ali ni moguće više od toga – posle nekog vremena, boje i detalji su samo prolazili pored mene, nisam imala više gde da ih smestim.

Kako je nemoguće sve obići a  i opisati, evo ukratko:

Najjači utisak na mene je ostavila blještava galerija Apolon, sva u zlatu, ornamentima, skrivenim i vidljivim značenjima, Krunisanje Napoleonaposvećena ovom božanstvu muške lepote i sunca i važan deo stvaranja imidža Luja XIV kao “kralja Sunca”.

Zatim – Davidova slika “Krunisanje Napoelona” koja bogatstvom detalja, boja i likova ostavlja neizbrisiv utisak. Ogromna je (10x6m) i skroz fantastična.

Tu je i velika galerija  (La Grande Galerie) u kojoj možete da provedete sate, sednete i odmorite i u isto vreme uživate u slikama u svojoj blizini.

Priča o Luvru ne bi bila kompletna da ne pomenem i najpoznatiju sliku na svetu, Mona Lizu. Uprkos svojoj skromnoj veličini neprocenjiva je i neizostavna tačka u obilasku. Mislim da je malo nepravedno prema drugim slikama koje su izložene u istoj prostoriji, jer ona kupi svu pažnju posetilaca, ali to je cena svetske slave.

Posle Luvra, šetali smo, tražili zgodno mesto za predah i/ili ručak (obrattite pažnju na radno vreme kuhinja u restoranima, može da vam se desi da zakasnite – čak i ako je to ko 16h), obišli čuvenu četvrt La Marais i na kraju se uputili ka Monmartru.

Evo i nekih fotografija:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.