Oct 262016
 

Verovatno negde u septembru, ali nije nemoguće ni da je već počeo oktobar, smo išli da gledamo “Uobraženog bolesnika” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Volim da idem u pozorište, ali svaki odlazak u JDP mi je kao mini prazik – ne sećam se da sam ikada bila tamo a da me je predstava razočarala.

Molijerovo poslednje delo “Uobraženi bolesnik” je napisano pre skoro 350 godina a potpuno realno opisuje savremeno društvo danas. Komedija je napisana kao svojevrsna kritika samoživosti, sebičluka, opterećenosti sobom i neosetljivosti prema drugima, a u isto vreme je i kritika društva koje podleže nadrilekarstvu, možda čak i pomodarstvu. Prihvatati savete nadrilekara krajem XVII veka nije bilo čudno ali meni je potpuno neshvatljivo da i danas postoje takvi slični nadrilekari koji imaju kome da prodaju svoje “znanje”.

U svakom slučaju, klasičan komad, odlični ali stvarno odlični glumci – Dragan Mićanović na prvom mestu, Seka Sabljić, Vlasta Velisavljević, Goran Šušljik, Nebojša Milovanović i svi ostali – odličan reditelj (Jagoš Marković) i eto sjajno provedenog vremena.

uobrazeni-bolesnik

P. S. Fotografija “maznuta” sa sajta JDP.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.