Žizela, Adolf Adam

Opčinjene baletom Don Kihot početkom jesenje sezone 2022/23 odlučimo drugarica i ja da “ulovimo” Krcka Oraščića. Ali, zbog rasporeda smena, slobodnih dana i velikog broja zainteresovanih koji su, očigledno bili u boljoj poziciji za kupovinu karata, nismo uspele u toj nameri. Kada je prošlo skoro godinu dana od prethodne baletske predstave, uklopimo rasporede i kupimo karte za dva baleta – Žizela i Gusar. Za oba baleta je muziku komponovao Adolf Adam iako se radi o potpuno drugačijim pričama. 

Žizela je mlada devojka koja u šumi upoznaje ljubav svog života, za koga će se ispostaviti da je maskirani princ. U igri su i šumar, zaljubljen u nju, njena zabrinuta majka, drugarice i to je sve što ću vam o zapletu reći. Na kraju, koga zanima, ima sve detaljno objašnjeno u opisu predstave koja se smatra najpoetičnijim baletom epohe romantizma, kod nas prvi put izvedene  u aprilu 1957. godine. 

E, sad – karte… Kasno smo ih kupile, zbog pomenutog uklapanja rasporeda, pa su ostala slobodna mesta na galerijama, u ložama. Kako se ispostavilo premeštanjem 🙂 sa malo mesta se vidi cela bina, ali smo uspele da nađemo koliko-toliko dobru poziciju. Sam balet nam nije legao kao prethodni, jer smo obe imale utisak da ansambl nije dobro uvežban, nekako nije sve teklo glatko. Možda je udaljenost od bine i ne baš sjajna pozicija tome doprinela (i vrućina kao i činjenica da smo bile preumorne, zašto da ne) ali nismo imale taj preovlađujući utisak predivnoće 😉 kao prošloga puta. Ipak, muzika odlična, kostimi prelepi, nežni i čarobni, tako da verujem da nam samo nije bio dan. 

(Po fotografijama se može videti koliko smo bile daleko, ali evo par škljocanja.)

 

 

 

 

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.