Sling Blade – Srp

Novi život posle dvadeset godina u bolnici za mentalne bolesti, zatvorenog tipa.

Film “Sling Blade” sam gledala sa engleskim titlom, pa nisam baš sigurna kako bih prevela naslov osim “Srp” – zakrivljena oštrica, koja može biti oruđe i oružje. sling_blade

Elem, glavnu ulogu tumači Bili Bob Tornton (Billy Bob Thornton) koji je i pisac scenarija i režiser filma i koga ne bih nikad prepoznala da nisam znala da je to on – odlično se stopio sa ulogom. Glavni junak je Karl Čilders, čovek koji je dobar deo svog života proveo u bolnici zatvorenog tipa, gde je smešten pošto je kao dečak ubio majku i njenog ljubavnika.

Karl, koji je delimično usporen, se vraća u rodni grad gde treba da počne da živi sam. Uprkos svojoj sporosti, pravi je majstor za motore i počinje da zarađuje za život u radionici, gde i živi. Ubrzo se sprijatelji sa dečakom Frenkom i postaje važan deo njegovog života.

Film je odličan. Snimljen još 1996, opisuje život u jako maloj sredini gde drugačije ljude uglavnom ne prihvataju, gde je nasilje u porodici nešto o čemu se ne govori i gde slabiji najčešće nemaju nikoga ko može da ih zaštiti.

Svakako film sa porukom.

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.