Blog Action Day ’09 – Climate Change (Promene klime)

Još jedan glas u odbranu planete.

Ovim blog postom učestvujem u akciji Blog Action Day jer se stalno nadam da će se onima koji inače o tome ne vode računa podići nivo svesti ako ih budemo bombardovali gomilama informacija vezanih za nešto što je jako bitno – ove godine to je promena klime tj. po meni, konzistentnost naše okoline i očuvanje nje kao takve, koliko god da je ona drugačija sada nego pre nekog vremena.Promena klime

Kažu da je za menjanje klime potrebno ne znam koliko godina i da su to samo detalji koji ne mogu da se uoče tako lako,  međutim sve više imam utisak da to nije baš tako. Sećam se avgustovske vrućine koja topi asfalt u mojoj ulici do te mere da mi klompe ostaju u njemu, jeseni koja nas je sasvim lepo pripremala za  snegove koji su mi dopirali skoro do grudi i  zbog kojih smo imali produžene zimske raspuste.  Negde su nam nestali ono pravo proleće i jesen, iz zime uskačemo pravo u vrućine, bez obzira da le je februar ili maj.

Uzrok promene klime je to što ne vodimo dovoljno računa o prirodi i o generacijama koje treba da žive na ovoj planeti i posle nas. Sećam se jedne obrazovne emisije (da, bilo je mnogo takvih emisija kad sam ja išla u školu  ) o vodi u kojoj su uz animaciju pokazali da svako ko ne zatvori česmu dok pere zube tokom celog života uludo potroši jedno omanje jezero vode. Činjenica da mnogo ima onih koji ne zatvaraju vodu dok se tuširaju (odgovara im temperatura vode pa da se posle ne muče da je opet nameste … ) dovoljno govori o nivou sebičnosti i kratkovidosti kod ljudi. Da ne pominjem plastične kese i flaše koje leže svuda okolo, dezodoranse i sprejeve koji utiču na ozonski omotač i sl. (neću se baviti velikim zagađivačima jer na to ipak  ne mogu da utičem).

Klima se menja kao posledica zagađenja. Ne verujem da sve može da se dogodi za nekoliko dana kao što smo videli u filmu “Dan posle sutra” ali verujem da je mnogo u našim rukama da sprečimo da se tako nešto dogodi, makar i za ko zna koliko vremena. Mislite o tome.

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.