Novosti na sajtu Biblioteke

Pretraživanje baze knjiga preko sajta.

Narodna biblioteka “Sveti Sava” već godinama koristi program ISIS za obradu knjiga i rad sa korisnicima. Da ne ulazim u detalje kakav je program (napravljen 1993., prerađen za rad na srpskom i sa ćirilicom … mislim da je dovoljno to…) i koliko nam je vremena i nerava uzeo za sve ove godine, odavno se spremamo da nabavimo novi.  Kao unapređenje u poslovanju prvo smo uradili sajt u januaru 2009. godine  a u aprilu ove godine otvorili  i “Internet – informaciono odeljenje”.  Do tog nekog sjajnog trenutka u budućnosti kada ćemo imati i novi program smislila sam način da još više idemo u susret korisnicima.

Moj brat a dugogodišnji saradnik Biblioteke, napravio je program (Hvala, Deki 🙂 ) kojim se preko sajta biblioteke može pretražiti baza knjiga.

Pretraživanje se vrši po autoru, delu naslova ili naslovu knjige. Kao rezultat se dobijaju ime autora, naslov dela, godina izdanja, izdavač i na kraju, u zagradi, broj po kojem se knjiga može vrlo lako naći kada dođete u Biblioteku.

Na kraju, jedna molba, ako pri pretraživanju dobijete neki suludi rezultat, tipa: “АБАД2ИЋ” umesto “АБАЏИЋ” ili bilo šta što vam je sumnjivo, molim vas da mi pošaljete mail (bebi@bebika.net). Baza je stara i puna grešaka i jedini način (osim otvaranja i provere jednog po jednog od nekih 33093 zapisa…) da se greške isprave je ovako, kad se na njih naleti.

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

6 thoughts on “Novosti na sajtu Biblioteke”

 1. Bravo za Dekija i Biblioteku!

  Ima li nacina da se kao rezultat dobije informacija da li je knjiga u momentu pretrage dostupna za pozajmicu ili je npr. vec na citanju?
  Gledano sa aspekta korisnika ova informacija bi bila mnogo korisnija. Verujem da ce korisnici biti razocarani kada posle pretrage prevale put do Biblioteke, a tamo otkriju da knjige ‘nema’ (mozda je na citanju, a mozda za istu postoji i nekoliko rezervacija).

 2. Sigurno da bi bilo mnogo korisnije, ali … kao i uvek postoji neko ali … za sada takve informacije nisu dostupne preko sajta, zbog načina na koji radi sam ISIS. I ovo je bilo dovoljno komplikovano izvesti.

  Sa druge strane, stari dobri telefon radi 😉

 3. Bebi, nema na čemu 🙂

  Mila, hvala 🙂

  Mila, teoretski bi ovo bilo moguće izvesti, ali je tehnički komplikovano – zahtevalo bi osvežavanje baze na sajtu svakodnevno (dostavi ISIS datoteke – konvertuj – uradi upload na sajt).

  U svakom slučaju, za sada postoji referenca (MFN) koja se može iskoristiti u telefonskoj proveri.

  Gornje ostaje na spisku želja – ako vidim da se pretraga zaista koristi, rado ću odraditi programski deo.

 4. Znala sam da neki problem mora da postoji u pozadini….
  Mozda ne bi bilo lose da na stranici za pretragu dodate par reci da je dostupnost knjiga moguce proveriti putem telefona.
  Samo napred! Navijam za vas 🙂

 5. Citam zeni i odusevljavam se ovim informacijama, pa gledam facu zeninu i sad ne umem da prenesem nase odusevljenje.
  Ovo je super!
  Samo napred!!!

 6. Ovo je super!!!
  Bas ste tandem! Sta je sledece, hahaha? Salim se. U stvari, ne salim. Poznavajuci vas dvoje sigurno je jos nesto u planu. Pozdravljam vas i samo nastavite tako dalje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.