Oct 092013
 

Drugog dana čekalo nas je nekoliko interesantnih odredišta. Vreme nam je bilo naklonjeno, sunčano i toplo, kao naručeno za obilazak građevina u blizini vode ili na samoj vodi.

Prva stanica – Muzej na vodi iliti Zaliv kostiju (Bay of Bones) – arheološko nalazište, gde je u jezeru, na dubinama između 3 i 5m pronađeno oko 6.000 drvenih štapova, različitih veličina i oblika. Samo naselje je replika praistorijskog koje se nalazilo na tom mestu, jer je tada jezero bilo mnogo nižeg vodostaja. Kućice su napravljene od blata i trske i potpuno je nestvarno kakvu hladovinu pružaju tokom vrelog letnjeg dana (temperatura je bila opasno blizu 30°C). Interesantno videti izbliza – naročito jer se jasno vide razlike u veličini kuća, bogatstvu nameštaja (ima kože medveda/nema kože medveda i sl.) i statusu zamišljenih vlasnika.

Sledeća destinacija – Manastir Sv. Nauma jedno impozantno zdanje, što se najbolje vidi sa jezera, nalazi se nešto dalje od Zaliva kostiju u odnosu na grad Ohrid. Manastir je jako star, vise puta obnavljan i rušen tokom prohujalih vekova. Porta manastira je lepo održavana i po njoj slobodno šetaju paunice i paunovi, mada ima neupućenih koji ih smatraju fazanima 😉 Sveti Naum Ohridski – jedan od učenika Ćirila i Metodija, učitelj i lekar, bio je začetnik moderne medicine na ovim prostorima i izuzetno je cenjen i poštovan u samom gradu i okolini. U podnožju manastira nalazi se figura ovog svetitelja koju je Boris Džeparovski uradio u skoro sasvim osušenom stablu oraha, za samo 15 sati, motornom testerom.

Vozeći se u malenom čamcu po jezeru, imali smo priliku da  dodirnemo prijatno toplu vodu jezera (22°C) spram, samo metar dalje, ledenog Crnog Drima (10-12°C). Zbog te razlike u temperaturi, jezero kao da ključa u delu gde se u njega uliva    Crni Drim. Ova neobična reka “izlazi” iz Prespanskog jezera, ide ispod planine Galičice i uliva se u Ohridsko jezero – zatim kod Struge izvire iz jezera i nastavlja dalje do albanskog gradića Kukeša gde sa Belim Drimom stvara Drim. Izvorište Crnog Drima jedno je od najlepših mesta na kojima sam bila. Takav mir, tišina, boje i bistrina vode retko se viđaju. Imali smo sjajnog vodiča, Nikolu Pavleskog, koji je tih, prijatan, nasmejan, raspoložen i pun informacija o ovom prelepom mestu. U ovom delu nije dozvoljen pristup motornim čamcima a kroz kristalno čistu vodu može se videti kako pesak na dnu pravi male klobuke – tako izvire Drim. Bilo mi je žao kada je obilazak bio gotov jer sam jednostavno očarana tim mestom. Očarana.

U povratku smo, naravno, kupili ohridske bisere spretno i skladno ugrađene u srebro i krenuli, po Nikolinoj preporuci, u obližnje selo na ručak  (restoran “Terasa sirena”). Posle ručka, put nazad, do zgodne plaže gde smo uživali u čistoj vodi, prijatnoj muzici i činjenici da nema gužve. Malo pre kiše, koja je samo pretila da nam uništi dan, stigli smo do Biljaninih izvora – nekako sam zamišljala većim treće po veličini izvorište vode Ohridskog jezera, ali dobro, i to smo mesto čekirali i vratili se u grad. Uveče, naravno, opet šetnja prometnim ulicama, sladoled u neograničenim količinama i planiranje sledećeg dana.

Subota nas je dočekala sunčana i sjajna. Prvo smo uživali u kafici i kiflama raznim a onda smo, mi devojke, otišle do tvrđave Cara Samuila. Tvrđava se vidi kako se nadvija nad gradom, iz skoro svake tačke na obali. Kada smo je obilazile, videle smo koliko je velika i moćna i danas – doduše, neki delovi se renoviraju pa smo samo prošle pored bagera i građevinskog materijala, ali je svakako dovoljno znati da postoji više od 15 vekova. Jedino što smo promašile je termin – obilaziti tvrđavu u podne, na oko 28-9°C nije baš dobra ideja. Pošto smo imali još jako malo vremena za uživanje, ostatak slobodnih sati proveli smo na plaži i/ili kafićima na samoj obali #neprocenjivo.

Sve u svemu, Ohrid me je upotpunosti demantovao – to je mesto koje svakako treba posetiti, ako ništa drugo uživati u izuzetnim darovima prirode – najvećem slatkovodnom jezeru u regionu, njegovoj bistroj vodi i magičnom izvorištu Crnog Drima.

Ovde je još fotografija

 

Created with flickr badge.

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.