Sretenjska akademija

Dom omladine, 13.02.2011. godine.

Sinoć je, u 19 časova u Domu omladine, održana Sretenjska akademija, čime su počele Sretenjske svečanosti u aranđelovačkoj opštini. Organizator je  Fond “Prvi srpski ustanak” uz suorganizaciju Zavičajnog društva “Prvi srpski ustanak” i Centra za kulturu i obrazovanje i pomoć još nekih ustanova i preduzeća.

Program je počeo himnom “Bože pravde” koju je izveo hor “Rastko”. Zatim je  Matija Bećković, predsednik žirija koji je odlučivao o ovogodišnjem dobitniku nagrade “Odzivi Filipu Višnjiću”, koja se uručuje 16. put obrazložio odluku žirija. Đorđo Sladoje, pesnik, ovogodišnji laureat je pročitao nekoliko svojih pesama da nam predstavi svoje stvaralaštvo.

Program Akademije upotpunili su Bora Dugić, koga je na harmonici pratio Ivan Radovanović, i Nebojša Kundačina koji nas je podsetio na Karađorđa.

Akademija je bila sasvim fina a na mene je najjači utisak ostavio Bora Dugić, posebno njegova kompozicija “Balada nerođenih” koju je napisao za film Siniše Kovačevića “Sinovci”. Drago mi je da sam imala priliku da čujem ovog istinskog umetnika uživo, makar to bila izvedba samo nekoliko kompozicija (Ponoćna elegija, Igra skakavaca, Zajdi, zajdi (u jednom dahu, ne znam kako to izvodi, ali zvuči sjajno)).

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.