150 godina Aranđelovca

Proslavljeno 26. jula

U nedelju 26. jula 2009. godine navršilo se 150 godina od kada je Knjaz Miloš, ukazom, tadašnjoj varoši Vrbica  arandjelovac grbpromenio ime u Aranđelovac i dao novac da se napravi crkva posvećena Arhangelu Gavrilu.

Svi događaji u ovoj godini bili su nekako u vezi sa ovim jubilejem, makar tematski: proslava 140 godina Biblioteke, priredba predškolskih grupa vrtića, književne večeri, …

Julske svečanosti počele su u četvrtak izložbom starih fotografija u Muzeju, pa zatim promocijom nove knjige Dušana Čolovića (isto u Muzeju ali u organizaciji Biblioteke), da bi se nastavile u subotu otkrivanjem i osveštavanjem novog spomenika Knjazu Milošu, festivalom folklora Šumadijski opanak, takmičenjem Strongmen itd.

Svečana sednice skupštine opštine (bez kvoruma, naravno) bila je u nedelju u 12h, posle čega je usledio kratak umetnički program u kojem su učestvovali učenici prvog razreda O.Š. “Ilija Garašanin” (predstavljale su grb grada), KUD “Abrašević, Hor “Rastko”, Tanja Bošković i Nenad Maričić koji su čitali tekst Danka Popovića, pisanog specijalno za ovu priliku.

Šta reći? Obzirom da je tada gradska vlast bila na korak od “privremenih mera” (u međuvremenu korak je učinjen) cela prilika je izgledala fino. Svi učesnici su dobro odradili svoj deo posla. Umetnici Tanja Bošković i Nenad Maričić izvukli su koliko su mogli od prilično dosadnog, zbrda-zdola napisanog, kobajagi kritičkog a u stvari, po mom mišljenju, sasvim neprimerenog teksta. Većina prisutnih je imala zamerke na tekst dok su, sa druge strane, bili puni hvale za učesnike.

Trenutno se u Aranđelovcu čeka uvođenje privremenih mera i vanredni lokalni izbori, ali o tome nekom drugom prilikom.

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

2 thoughts on “150 godina Aranđelovca”

 1. Bilo koja promocija grada koji je u jako jadnom stanju je za svaku pohvalu !
  CESTITAM !
  Moja jedina zamerka je nedostatak price o sportu.
  Kao radnik u ZRK Knjaz Milos mislim da klub koji je svoje utakmice igrao u proteklih 12 godina u gotovo svim zemljama Evrope zasluzuje po koji red u ovoj prici o gradu u kome radi.
  Vise od 240 utakmica u Superligi Srbije i 45 nastupa u Evrokupovima sa desetinom bivsih i sadasnjih reprezentativaca Jugoslavije i Srbije,osvojenom titulom prvaka drzave i jos mnogo toga !
  U svakom slucaju veliki pozdrav i pohvale !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.