Mar 122006
 

Vest koja je od juče bila udarna na svim televizijskim stanicama koje pratim je da je umro Slobodan Milošević.

Ne želim da komentarišem ni njegov život ni njegovu smrt, ali moram da kažem nešto što me užasno nervira u svemu tome.

Svi zvaničnici, što iz Haga, što iz NATO-a i sličnih organizacija „žale jer pravda nije sprovedena…“ sa naglaskom na to da bi, svakako, bio osuđen, pa je šteta što je umro pre toga. Bar sam ja stekla takav utisak.

Još jednom, ne želim da komentarišem njegov život, pogotovo ne njegovu vladavinu (ko je preživeo može da priča i da se seća…) ni to koliko ja mislim da je kriv za mnogo toga, ali bih samo htela da primetim da bi neko naduvanim svetskim moćnicima trebao da spomene da su svi (kako se to ističe u svim stranim filmovima u kojima postoji bilo kakvo suđenje, čak i kad su optuženi teroristi, masovne ubice i njima slični) „nevini dok se ne dokaže da su KRIVI“ pa makar to bio i Slobodan Milošević. To što je umro u zatvoru pre kraja procesa, je samo minus onima koji su vodili taj proces.

Ja jedino ne bih volela da mi svi, kao narod, i dalje budemo unapred osuđivani za greške naših političara. I da ćemo, možda nekad, dobiti šansu da pokažemo da nismo zli kakvim nas prikazuju, već da smo jednostavno ljudi koji su živeli u vreme najsurovijih bratoubilačkih ratova, što bi samo trebalo da govori za sebe.

  One Response to “I kriv i mrtav”

  1. Hm, prvo, umro je zločinac.

    Po kom god kriterijumu da gledam, uništio je 10+ godina svakoj normalnoj osobi u ovoj zemlji; i meni i mojima.

    I ja žalim što je umro ranije i što pravda nije zadovoljena – da je osuđen, skinuo bi nam barem mali deo bremena sa leđa o tome da smo “najkrvaviji narod na Balkanu”. Da nije umro, manje bi nas osuđivali.

    Ako teraš _samo princip_ “nevin je dok se ne dokaže suprotno” to je ok generalno; ali u ovom konkretnom slučaju me nije preterano briga za princip – govorim o Miloševiću koji je kriv kako god pogledaš.

    Mi ne treba da budemo krivi za greške naših političara, ali ne zaboravi da su to NAŠI političari i da smo itekako krivi za njihov izbor. Ovaj narod je birao Miloševića DESET GODINA, sve dok nam bombe nisu pale na glavu; takav izbor mora da se plati i plaća se krvavo; takve greške kod biranja uvek skupo koštaju.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.