Koncert Stefana Milenkovića

Sinoć je park Bukovičke Banje od 20 časova imao da ponudi mnogo toga ljubiteljima umetnosti. Počela je 47. Smotra umetnosti “Mermer i zvuci” i to otvaranjem izložbe prošlogodišnjeg laureata bijenala u Veneciji Raše Todosijevića. Zatim su otkrivene četiri novopostavljene skulpture koje su urađene tokom prošlogodišnjeg Simpozijuma “Beli venčac”. To su dela autora Mrđana Bajića, Tobijasa Putriha, Slavka Živanovića i Raše Todosijevića. Evo sve četiri skulpture zajedno:

 Fotografiju sam preuzela sa FB strane Smotre jer njima (naravno, opet, nemamo pojma zašto) ne radi sajt…

A onda šlag na torti. U stvari trešnja na šlagu na torti – Koncert Stefana Milenkovića. Umesto zvaničnika iz vlade ili bilo koje (politički obojene) zvanične institucije, 47. Smotru je otvorio ovaj sjajni mladi čovek. Uz nekoliko prigodnih reči, opušten, pristupačan i raspoložen. A onda je počeo da svira, uz kratku najavu svake kompozicije i neke osnovne podatke o kompozitoru i samom delu. Klavirska pratnja Srebrenka Poljak.

Na programu su bile Paganinijeva Sonatina, “Ciganski valcer” Pabla de Sarasate, “Meditacija” Čajkovskog, “KarmenŽorža Bizea koju je za violinu i klavir adaptirao Pablo de Sarasate i Ravelov “Cigan”. Time je zvanični deo završen a onda je počeo razgovor sa publikom, odgovori na pitanja, bis (naravno), fotografisanje, davanje autograma i sve ostalo što ide uz jednog sjajnog umetnika u kakvog je Stefan Milenković stasao.

Koncert je bio sjajan. Violina u Stefanovim rukama potvrđuje da je  zaista kraljica svih instrumenata a prelazi, tehnika, spretnost i virtuoznost potvrđuju da je Stefan iskoristio sve svoje potencijale. Retko zadovoljstvo je biti na ovakvom koncertu i sad mi je tek stvarno žao što nisam uspela da odem na zajednički koncert Stefana Milenkovića i Vlatka Stefanovskog (decembar 2010. Sava centar).

Evo još par fotografija (“ukrala” od svog druga Dalibora Delibašića koji ih je ljubEzno stavio na svoj Fb profil 🙂 kao i ovu desno 😉 )

 

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.