Policijska uprava + odeljenje za lična dokumenta = noćna mora

Dakle, samo ako morate.

Nisam pisala o tome kako je tekao proces za izradu moje biometrijske lične karte, računala sam da je bilo dovoljno što sam se tada nervirala pa rekoh da se ne nerviram opet dok pišem. Ali sada moram da ovo napišem, jer mi dođe da ujedam.

Mala digresija: prošle godine, negde u ovo doba godine, išla sam sa Jelicom (tada je imala nešto manje od 17. godina, dakle 16+) da potpišem zahtev za izradu lične karte. Ali, samo ja, dakle JEDAN roditelj.

Ovih dana krenemo u proces za Čedinu novu ličnu kartu (prim. LK koja je istekla je isto biometrijska i ima važeći biometrijski pasoš, urađen prošle godine). Pogledam na sajt (negde dole na dnu strane) a i već sam znala zbog sopstvenog iskustva od pre par meseci da je potrebno poneti izvod iz matične knjige rođenih (na uvid), važeći biometrijski dokument (pasoš), fotografiju 5x5cm i naravno uplate i to sve ukoliko se preuzima fotografija sa pasoša- nema zakazivanja, fotografisanja, “samo’ se sve preda na šalteru. Sve lepo spremim i pošaljem sina (trenutno ima 16+ godina, ) i muža da se bakću sa birokratijom. Negde oko podne, zove me muž tj. skoro pa reži:  “Mora da se izvadi drugi izvod, na ovom piše da je oslobođen plaćanja takse, mora da bude onaj za koji je plaćena taksa i treba OBA roditelja da potpišu zahtev za izradu LK.”

Stvarno sam poludela, kao prvo  Čedin izvod je onaj “trajni”, roze, uopšte nisam ni pogledala da li je taksa plaćena ili ne, te izvode sam izvadila prošle godine ne znam ni ja više zbog čega i ne shvatam, ako se uzima samo na uvid jer u bazi postoje svi njegovi podaci zašto mora da bude plaćena taksa – još jedan način da se uzme novac od naroda, šta li?!? Potpuni bezobrazluk. Kao drugo on sada ima 9 meseci manje nego Jelica prošle godine kada sam samo ja išla da potpisujem te zahteve ili šta već i ne razumem zašto sada treba da budu prisutna OBA roditelja iako na sajltu lepo piše: “roditelj” . Kao da smo svi mi okačeni negde i čekamo samo priliku da odemo u policiju na ludu zabavu! Baš sam poludela! Baš.

Author: Bebika

Rođena 8.07.1972. kao Danijela Vesić, viši knjižničar na Pozajmnom odeljenju NB "Sveti Sava" u Aranđelovcu. Volim lepe reči, tonove i pesme. Majka, tetka i rekreativac.

6 thoughts on “Policijska uprava + odeljenje za lična dokumenta = noćna mora”

 1. Bez obzira što je izvod navodno trajan, morala sam da vadim poseban za pasoš sinu a poseban za ostvarivanje prava na dečiji dodatak. Izdaju ih na svaki zahtev što znači da je “trajni” laž.
  Prijateljica je da bi ćerki izvadila pasoš morala da priloži umrlicu supruga od pre petnaest godina, zamisli!

 2. @Nena Svaki put me zadivi količina gluposti, komplikovanih procedura i onaj čuveni izraz “fali ti jedan papir” … Najgore je što nemaš kome ni da se žališ, svi listom podržavaju svoje službenike i na kraju moraš da uradiš šta kažu da bi dobio dokumenta.

 3. Moj paša je pravnik i skoro je isao da izvadi neku dokumentaciju. Sluzbenica ga je glatko odbila sa obrazlozenjem da treba da plati 500 rds neku taksu. Na njegov prigovor da nigde ne pise da treba da plati tu taksu, ona je besno zalupila salterski prozorcic.
  Otisao je na sajt tog ministarstva, nasao PR sluzbu i telefonom se informisao. Dobio odgovor da ne treba da se placa taksa.
  Vratio se i odbio da razgovara sa sluzbenicom, trazio direktora koji ga je uputio na sluzbenicu rekavsi kako on ne zna a da je ona ta koja zna.Tek kada je rekao da ce odatle pozvati njihovu sluzbu PR i prijaviti ih, sluzbenica je za dva minuta napravila dokumet, a sutradan i za njegovu zenu, naravno bez placenih taksi i ODMAH, a ne za nedelju dana kako je prvobitno rekla…
  Kada je sluzbenica dosla kod njega na posao jer radi u tuzilastvu, njegov šef je pitao: zašto naplacuju svima taksu, odgovorila je: bolje je tako, da ona bude čista, i da ima sve u dokumentaciji.
  Moj paša i ja u razgovoru smo došli do zakljucka da je previse debilno kada 50.000 gradjana jednog grada baci 500 dinara ni za sta i sav novac ode nekoj sluzbi tamo …Taj novac se moze mnogo bolje upotrebiti kako u porodici, tako i u gradu, ali kada je opravdano.
  I tako…
  Postoje razna dokumenta i razne takse za ista ili za neku uslugu. Placamo sve i svasta a da u stvari i ne znamo sta placamo i kome.

  Konkretno, za pasos trebaju doci oba roditelja, ali ne i za licnu kartu!!!

 4. Deda, zbog prethodnih iskustava, uvek se prvo informišem na sajtu pa još pozovem i telefonom. Jutros sam opet zvala i žena mi ‘ladno reče da za dete od 16 godina treba da dođu oba roditelja, ne stigoh da je pitam “Zašto?” kad drugačije piše na sajtu.

 5. Ja lepo pričam da nas eUprava i Digitalna Agenda prave budalama.

  Sve to što oni pričaju da rade je samo šarena laža koja služi da opravdaju svoje plate, a da to stvarno ne može da radi jer nisu rešili bitne preduslove u radu državnih službi koje su preduslov da građani svoje poslove sa državom mogu da obavljaju a da se pri tom ne osećaju kao budale.

  Pre neki dan sam registrovao auto. Kada sam predavao dokumentaciju tražili su mi fotokopiju lične karte, iako imam ličnu kartu sa čipom. Bez toga nisam mogao da predam dokumenta. Povrh svega, pošto na l.k. ne stoji adresa prebivališta, morao sam da im ga izdikritam i upisali su to što sam ime rekao bez ikakve provere. ŠTaviše, šalteruša mi je rekla da joj kažem adresu da ne mora da provlači l.k. kroz čitač…

  Kada sam posle desetak dana (tako mi je rečeno) došao da podignem saobraćajnu, službenica mi je uzela potvrdu koja se koristi umesto saobraćajne, OKRENULA MI LEĐA i rekla mi da dođem sutra u 9. Pošto ja nisam regovao ponovila je još jednom ili dvaput i dalje okrenuta leđima a kako ja nisam regaovao začuđeno se okrenula i ponovila još jednom. Tak tad sam shvatio da ona to meni govori.

  Naravno, pobunio sam se, jer moram kod sebe da imam ili tu potvrdu ili saobraćajnu dozvolu ali je ona insistirala da moram da dođem sutra u 9 i pri tom čak bila vrlo sarkastična.

  Kada sam joj zatražio da mi vrati potvrdu nije htela da mi je da nego samo morao da insisitram na tome. Rekao sam joj doći ću ja sutra u 9 sa potvrdimo jer mi ona treba u međuvremenu. Na to je još sarkastičnije rekla da ću onda opet morati da čekam jer mi neće saobaćajnu dati odmah.

  Otišao sam sa potvrdom i odmah imejlom poslao pritužbu MUP-u. Nisam dobio nikakav odgovor. I dalje vozim sa potvrdom jer na njoj srećom stoji da ona važi umesto saobraćajne dozvole sve dok mi ne izdaju dozvolu.

  Ne znam da li ću imati problema kad budem izlazio automobilom iz zemlje.

 6. Na žalost, Peđa, osnovni problem je u ljudima koji rade, koji su navikli da budu grubi, sarkastični i na kraju krajeva, bezobrazni. Mislim da je za to kriv osećaj uljuljkanosti “stalno zaposlenog”. Kada bi bili svesni da svakog časa mogu da budu kažnjeni ili da ostanu bez posla jer maltretiraju klijente i jer ima deset drugih spremnih da mnogo bolje rade taj posao, mnogo bolje bi se i ponašali (koliko god to bilo surovo da kažem).
  Korektan odnos prema klijentima, ljubaznost i osmeh mogu mnogo dobrog da donesu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.